AV Flakkee opent wegseizoen met vier zeges

(1 Stem)

De atleten van AV Flakkee hebben zich in de wintermaanden voorbereid op het komende weg- en baanseizoen, de winterse omstandigheden werden getrotseerd en trouw werden de trainingen afgewerkt. Dit wierp al gelijk zijn vruchten af met vier overwinningen, Christiaan van Beusichem, Eric Wolfert, Edwin Stolk en Laurey van den Berge gingen juichend over de finish!

Het echte voorjaar laat nog wat op zich wachten maar voor de lopers waren de omstandigheden van zaterdag 24 maart optimaal, droog weer, weinig wind en 11 graden, perfect voor snelle tijden. In Naaldwijk werd de Halve van het Westland 21km en de 10km gehouden. Bijna 900 lopers hoorden om 14u het startschot en in de eerste kilometer ontstond een kopgroep van tien atleten met daarbij Christiaan van Beusichem, Ricardo Sint Nicolaas (beiden 21km) en Eric Wolfert (10km) namens AV Flakkee. Het parcours bestaat voornamelijk uit brede asfaltwegen en staat als snel te boek, dit werd bevestigd met de doorkomst na 5km in 17.10min. Vanaf daar was het Van Beusichem die het tempo opschroefde, de in Barendrecht woonachtige atleet is sinds enkele maanden lid van AV Flakkee en is in training voor de marathon van Rotterdam, in deze wedstrijd wilde hij de benen nog één keer testen en dat lukte uitstekend. Na 7km was Maarten van Zetten (Zoetermeer) de enige die nog kon volgen, Sint Nicolaas liep kort daarachter op plaats drie.

Ook voor Eric Wolfert waren er interessante ontwikkelingen, nadat de halve marathonlopers zich na 7km afsplitsten zagen we hem samen met Bram van Dongen (Haag Atl) aan kop van de 10km, de uit Eritrea afkomstige Tesfit Ghide moest kort daarvoor lossen en zijn achterstand liep snel op. Van Dongen, winnaar in 2017, hield het tempo strak, Wolfert volgde goed en maakte een sterke indruk. Beide mannen kregen elkaar niet los en samen gingen ze de laatste kilometer in, ondanks dat het tempo sterk werd opgevoerd kregen de mannen elkaar niet los en moest de eindsprint het beslissen. Daarin toonde Wolfert zich de sterkste, met een prachtige tijd van 34.34min pakte hij de winst op de 10km. "Dit was echt heel spannend maar het is gelukt!”

Intussen was de strijd op de halve marathon in volle gang, Van Beusichem en Van Zetten hadden een riante voorsprong op Sint Nicolaas die op zijn beurt een veilige marge had op de rest van de concurrentie. Met een doorkomst van 50.15min op het 15km punt was duidelijk dat Van Beusichem zeer sterk bezig was, nog altijd was er geen spoor van vermoeidheid te bekennen bij de atleet die van nature een zeer soepele loopstijl heeft. Van Zetten had na 12km een dipje en moest Van Beusichem laten gaan, die verdedigde zijn voorsprong met verve om het tenslotte af te maken in 1.10:39, een geweldige tijd. "Vooraf dacht ik 1.13/14 te lopen, dus dit verbaast me echt in positieve zin, ik hoop dat de marathon net zo mooi wordt!" Van Zetten had zich nog herpakt in het slot en werd tweede op slechts 10sec, Sint Nicolaas finishte knap als derde in 1.13:50 en completeerde het Flakkeese succes. "Vanaf 7km moest ik het alleen doen maar dit is wel een minuut sneller dan twee weken geleden in Oostvoorne, de vorm is groeiende!" Freek Goedhart kwam ook in actie, hij finishte als 14e na 1.20:15 en zag deze wedstrijd als goede training voor de Rotterdam marathon waar hij mikt op een tijd van 2.50u.

Op dezelfde zaterdagmiddag kwam Edwin Stolk in actie in Bruinisse waar 5km, 10km en een halve marathon werden gehouden. Op de 5km toonde Stolk zich de snelste na 18.17min. Jeroen Stoop finishte na 1.32:08 op de halve marathon, goed voor de 9e plaats. Marc Donkers werd 15e met 1.38:49. Zondag 25 maart werd de 10km van Halsteren georganiseerd met daarbij ook de 5km als nevenafstand. Bij de dames won Laurey van den Berge de 5km in 18.32min, Johan Looij kwam op de 10km in actie, hij finishte in een tijd van 44.53min.