log in
Webmaster

Webmaster

Atleten AV Flakkee zoeken vorm voor marathon

Met de marathon van Rotterdam in het vizier moet het vormpeil van de atleten inmiddels al op een goed niveau zijn. Voor een goede marathon zijn veel trainingskilometers nodig, en zeker in deze winter is dat door weer en wind. De voorbereiding loopt niet bij iedereen even soepel waardoor het komende weken spannend wordt of iedereen fit kan starten.

In de prachtige duinen werd zondag 11 februari de Groet uit Schoorl Run gehouden, bekend van het NK 10km. Voor atleten die zich op de marathon voorbereiden zijn de halve marathon en 30km ook populaire onderdelen. David Bouman stond namens AV Flakkee aan de start van de halve marathon. Zoals we de geboren Oude-Tongenaar kennen werkte hij ook nu de kilometers in een vlak tempo af, aan het gelaat is zelden af te lezen of hij afziet, gefocust op weg naar zijn doel. Bouman finishte in een uitstekende tijd van 1.14:00 als vijfde van 2477 atleten. Op de 30km kwamen Tom Groot en Laurey van den Berge in actie. Na 15km klokte Groot 59.46 en Van den Berge zat daar met 1.03:10 nog een stuk achter, zij liep op haar beoogde marathontempo. “Het ging zo makkelijk dat ik in de laatste 6km nog kon versnellen naar 15-16 per uur, zo haalde ik veel lopers in.” Groot had juist wat verval in het slot en zo kwam Van den Berge nog erg dichtbij. Met 2.03:06 was Groot de snelste Flakkeese atleet aan de streep, Van den Berge volgde als derde dame in een tijd van 2.03:47. Helaas moest zij een week later gedwongen rust houden vanwege een pijnlijke heupspier, na een ruime week rust kon ze de training gelukkig weer hervatten.

Onder zeer zware omstandigheden werd zondag 18 februari de Lansingerlandrun gehouden in de omgeving van Berkel en Rodenrijs. Namens AV Flakkee gingen Freek Goedhart, Ricardo Sint Nicolaas en Niels Boot van start. Voor de twee laatstgenoemden was het een comeback. Sint Nicolaas liep in december een flinke heupblessure op en na rust en veel krachttraining kon hij weer opbouwen. Ook Boot was terug na een blessure, hij verzwikte in november zijn enkel, een vermoedelijk spierscheurtje liet het herstel langer duren dan gehoopt. Met een harde windkracht vijf, kou en regen was het strijden tegen de elementen. Sint Nicolaas liep achter winnaar Emiel Berghout in een mooi groepje met o.a. Nixon Fernandes en Edwin van den Merbel. Met een eindtijd van 1.46:39 finishte Sint Nicolaas als vijfde. “Met een gemiddeld tempo van 3.33 per kilometer begint het weer ergens op te lijken, tijdens de 2.22uur op de marathon klokte ik 3.23 per kilometer, het zal erom houden of ik nog zoveel progressie kan maken in twee maanden.” Goedhart liet zien in de vorm van zijn leven te verkeren, met 1.58:22 finishte hij als 36e in een persoonlijk record. “Het voelde heel de race goed, een PR onder deze omstandigheden geeft enorm veel vertrouwen voor de marathon!” Niels Boot besloot onderweg het plan te wijzigen en de afslag voor de halve marathon te nemen die hij finishte in een tijd van 1.21:21. “Gelijk 30km was vandaag toch nog teveel van het goede, gelukkig heb ik nog wat tijd om door te bouwen naar de marathon.”

Ricardo Sint Nicolaas en Eric Wolfert gingen zaterdag 24 februari naar Axel waar om 14.00 uur het startschot klonk voor de halve marathon. Op het vlakke, open, parcours in Zeeuws-Vlaanderen pakte Sint Nicolaas al snel de leiding met de Belg Van den Brulle. De straffe wind stond de eerste helft mee en op de terugweg dus tegen. Na 11km kon Van den Brulle weglopen bij Sint Nicolaas die zijn eigen tempo koos en met 1.11:48 als tweede finishte. Wolfert had het eerste weekend van februari de Tunnelloop 25km willen lopen maar door wat pijntjes in het rechterbeen meldde hij zich af. In Axel liet hij zien weer op de goede weg te zijn met 1.18:35. “Als ik de spieren rondom mijn heup, onderrug en hamstring nog sterker kan krijgen zit er meer in, de conditie is top maar het gestel houdt me nu op 90% van mijn kunnen.” Arjan Reuijl was zodoende de enige Flakkeese atleet die op 4 februari wel van start ging in de Tunnelloop Oud-Beijerland 25km. Met een goed opgebouwde race finishte hij in 2.10:59.

Atleten AV Flakkee strijden met de elementen

Door het hele land werden mooie wedstrijden gehouden, door weer en wind werd er gelopen en dat leverde mooie uitslagen op! Eric Wolfert sloot het jaar af met de Sylvestercross in Soest, traditiegetrouw op Oudejaarsdag. De atleten legden zes ronden af met afgewisseld bospaden en een klim door mul zand. Wolfert, die bekend staat als een zeer goede crosser, hield keurig stand in het geweld van de prominentenserie met toppers uit binnen- en buitenland. De 33-jarige atleet finishte na 10,4km als 40e in 39.34 minuut. “Het ging super, ik kon het heel goed volhouden, 16 per uur is echt strak op dit parcours!” (tekst gaat verder onder de foto)

In deze goede vorm ging Wolfert zaterdag 6 januari van start in de Nieuwjaarsloop Oud-Beijerland 10km. Ook Laurey van den Berge was hier namens AV Flakkee. Met 405 deelnemers was er een groot startveld, de keuze van de organisatie om aan te sluiten bij het Grote Rivieren Loopcircuit was duidelijk goed uitgepakt! Wolfert was met 17.21 minuut na 5km snel vertrokken, Van den Berge klokte met 18.17 minuut ook een uitstekende tussentijd. In de tweede helft stond de wind overwegend tegen, Wolfert liep alleen en had wat verval, met een goede slotkilometer bleef hij met 35.47 minuut nog onder de 36 minuten, goed voor plaats twaalf. Van den Berge finishte kort daarna in een geweldige tijd van 36.15 minuut. In de tweede helft had ze nog versneld! “Ik had een hele mooie groep, het tempo voelde erg comfortabel, zelfs zo dat ik vanaf 7km durfde te versnellen, deze tijd is maar 16 seconden verwijderd van mijn persoonlijk record uit 2013, prachtig dat het nog kan!”

In de boswachterij van Westenschouwen werd zaterdag 13 januari de 51e Deltacross gehouden, een klassieker in de Zeeuwse atletiek. Maarten van Walsem hield namens AV Flakkee de eer hoog. Kort achter toppers als Harmes en Pleijte finishte Van Walsem op een sterke zevende plaats op de lange cross 9,5km in een tijd van 37.41 minuut. “Het was een pittig parcours, veel korte, steile, klimmetjes, maar het bos is prachtig!” Zondag 14 januari liep Eric Wolfert de Halve van Egmond, één van de grootste wedstrijden in Nederland, dit jaar helemaal uitverkocht met 14.000 deelnemers. De eerste 8km gaan over het strand naar Castricum aan Zee, Wolfert had een goed groepje en kwam na 10km in 37.01 minuut door. In de tweede helft bleef het tempo strak ondanks de tegenwind die in de beschutting van de duinen wel iets afzwakte. Wolfert was in het slot de motor van het groepje, ook de hagelbui vanaf 18km weerhield hem niet van een goede tijd, en zo finishte hij als 106e in 1.17:20. “De trainingsweken van 100km betalen zich uit, het was weer genieten!” David Bouman is sinds die jaar ook weer lid van AV Flakkee, hij stond bij de start wat te ver van achteren waardoor het één grote inhaalrace werd, na 16km passeerde hij Wolfert nog en finishte hij toch nog in een hele mooie tijd van 1.16:15.

Zondag 21 januari werd de Halve van Maassluis georganiseerd, een mooie test in aanloop naar de marathon van Rotterdam. Onder de 368 deelnemers stonden Freek Goedhart, Adriaan Tanis en Laurey van den Berge aan de start. De winst ging naar topatleet Roy Hoornweg uit Papendrecht, met een snelle 1.07:29 verbrak hij het parcoursrecord. Goedhart en Van den Berge liepen in een mooie groep, zeker met de stevige wind was dat van belang om het tempo vlak te houden. Achter Pauline van Donkelaar (1.17:37) finishte Van den Berge als tweede dame in 1.21:51. “Richting de marathon wil ik wat vaker een langere afstand als wedstrijd lopen, dit was weer een goede stap in de opbouw.” Freek Goedhart finishte kort achter Van den Berge in 1.22:14 en Adriaan Tanis liep met 1.25:19 een persoonlijk record.

Succesvolle thuiswedstrijd voor jeugd AV Flakkee

Zaterdag 3 februari stond de Grevelingen Cross op het Zeeuwse atletiek programma. Het parcours in Bruinisse is aan het water gelegen en altijd erg veelzijdig. Spikes of schoenen met grip wordt aanbevolen. Deze zesde crosswedstrijd van het seizoen werd georganiseerd door AV Flakkee. Er waren veel vrijwilligers van de vereniging in touw om de dag in goede banen te leiden. En met succes; de opkomst was groot en het was een gezellige, sportieve dag.

Van AV Flakkee verschenen 7 pupillen, 5 junioren en 8 volwassenen aan de start. Zij stonden tussen de beste crossrunners van Zeeland! Iedereen liep erg sterk. Bij de jeugd behaalden ook enkele leden van AV Flakkee een podiumplaats. Veerle Boot won de eerste prijs bij de meisjes in haar leeftijdscategorie. Timme Bezuijen en zijn zus Karlijn Bezuijen verdienden allebei een bronzen medaille. Merlijn Witvliet werd winnaar binnen zijn klassement jongens onder de 14 jaar. Overigens ontvingen álle deelnemers een medaille, want als je meedoet aan een cross ben je sowieso een kanjer. Goed gedaan allemaal!

> Fotoalbum Grevelingencross 2024 - jeugd

Op 2 maart 2024 vindt de laatste wedstrijd uit de crosscompetitie van dit seizoen plaats in Westdorpe. De inschrijving voor deze Scheldesportcross sluit op 28 februari om 18.00 uur.

Uitslagen en foto's Grevelingencross 2024

Zaterdag 3 februari was de Grevelingendam bij Bruinisse het decor voor de Hoppenbrouwers Grevelingencross georganiseerd door AV Flakkee. De harde wind was een pittige factor voor de 177 deelnemers, maar het was droog en met tien graden was het zacht loopweer. Carsten Kok uit Puttershoek was opnieuw de snelste op de lange cross, Laurey van den Berge pakte de winst bij de dames.

> Uitslagen
> Foto's Corstiaan de Vos

Voorafgaand aan de lange cross zagen we eerst een imposante overwinning van de pas 16-jarige Ivar Engels (Middelburg) op de korte cross over 2,6km. Edwin Stolk was op de negende plaats de snelste Flakkeese atleet. Om 14.10 uur klonk het startschot voor de lange cross van 8 kilometer verdeeld over vijf ronden. Bij de eerste doorkomst zagen we Yunis Stitan (Dreischor), Martijn de Kok (Heinkenszand), Lennen Jonker (Bruinisse) en Carsten Kok aan de leiding. De mannen tastten elkaars krachten nog wat af, het ging duidelijk nog niet voluit. In de tweede ronde plaatste Kok een versnelling, zijn concurrenten konden niet mee en zo leek de wedstrijd al snel beslist. Jonker hield zijn achterstand nog beperkt maar slaagde er niet meer in om Kok nog bij te halen. En zo pakte de 19-jarige Kok na 28.05 minuut de winst, Jonker werd tweede met 28.26 minuut en Bart Mangnus uit Hulst had zijn wedstrijd goed opgebouwd en finishte als derde in 28.52 minuut. Bij de dames was Laurey van den Berge met afstand de sterkste, zij finishte als tiende overall in 30.48 minuut. “Onverhard, veel molshopen en een pittige wind, dan is dit gewoon een prima tijd.” Overige uitslagen AV Flakkee: Tom Groot 32.40 (13e), André Melissant 33.21 (16e), Eric-Paul Boeters 33.47(17e), Adriaan Lodder 42.49 (36e), Jorne Kap 43.28 (38e) en Jacqueline Lodder 45.58 (40e).

Abonneren op deze RSS feed